Nederland gaat strijd aan tegen belastingsontwijking en wil schatkist spijzen met 600 000 000 EUR

Nederland gaat strijd aan tegen belastingsontwijking en wil schatkist spijzen met 600 000 000 EUR

Laten we allereerst realistisch blijven de EU is hoe dan ook broodnodig, we kunnen niet anders dan te erkennen dat die verbond ervoor zorgt dat we meteen de grootste economie en op termijn de sterkste militaire macht van de wereld zijn. De voordelen zijn hoe dan ook te groot om deze unieke opportuniteit moeten we net verdiepen, in plaats van in stukken te snijden.

De Europese Unie maakt het voor multinationals steeds lastiger om zaken te doen vanuit belastingparadijzen.  Door deze nieuwe wetgeving heeft de Europese Unie, Bermuda op een zwarte lijst met belastingparadijzen gezet. Bedrijven moeten dus een extra belasting betalen als zij geld overmaken naar Bermuda. Kortom je kan er niet onderuit, je zal belastingen betalen. De Europese Unie wil dat multinationals hun intellectueel eigendom naar landen brengen die winstbelasting heffen. Voor Uber was dat reden om te verhuizen naar Nederland, meteen ontstaat er geweldig veel heisa over de deal, mijn mening is hoe dan ook dat er sprake is van een verlies dat nog moet worden afgeboekt en mensen op lange termijn moeten denken.

Multinationals met dochterbedrijven in de EU of Nederland die winst maken, moeten ook belasting betalen. Zodat multinationals bijdragen zij moeten anderzijds minder ruimte krijgen om verliezen en kosten te verrekenen met de belastbare winst. Situaties zoals bij Shell, dat ondanks winst in Nederland geen belasting bijdraagt, kunnen zo worden voorkomen.  Tegelijk zal deze tax fairness het een en het ander minder polariseren en linkse hippies uit de regeringen houden.

Binnenkort wordt het lastiger voor multinationals om te profiteren van verschillen tussen belastingstelsels. Een wetswijziging moet voorkomen dat zij in Nederland kosten van interne transacties kunnen verrekenen met de winstbelasting, terwijl de baten van diezelfde transacties in andere landen onbelast blijven. Mismatches waar de werkelijke prijs van een lening afwijkt van de marktprijs zullen bovendien worden gecorigeerd. Met andere woorden we zijn een serieuze stap voorruit en de slechte reputatie van Nederland als belastingsparadijs wordt verbeterd, nu Ierland en Luxemburg nog!

 

Bron: Financieel dagblad

Copyrights © 2020 All Rights Reserved by Webland.